Exclusiv în România, 15 decembrie 2019

Călătorim pe Valea Nerei călăuziți de Cosmin Jitariuc. 

Ne oprim la Sasca Montană, pentru a-i afla trecutul de localitate minieră, dar și turistică, de la cel care a strâns în timp un mic tezaur al istoriei locului, colecționarul Victor Tăutu. Și pentru că astăzi comuna redevine din ce în ce mai mult o localitate turistică, vom parcurge o parte din Cheile Nerei și vom ajunge și la Ochiul Beiului, lac cu o legendă a cărei frumusețe este întrecută doar de frumusețea culorii lui.

Aflăm de la arhitecta Ileana Mavrodin ce înseamnă o casă de cob și ce te poate face să renunți la cariera din Canada, pentru a te stabili pe Valea Nerei, în Banatul românesc.

Și dacă tot am ajuns, într-un fel, pe tărâmul artei, ne vom îndrepta spre Socolari, localitatea învecinată, faimoasă deja pentru că aici și-au stabilit locuința – de vară sau nu, dar cu siguranță menită creației – o sumedenie de artiști timișoreni. Cosmin va încerca să afle de ce au ales tocmai Socolariul, în vizită la doi dintre ei, Gheorghe Fikl și Iosif Ștefan Tasi, binecunoscuți pentru operele lor până dincolo de granițele României.