Exclusiv în România, 15 noiembrie 2020

În acest episod călătorim pe Valea Trotușului și a Tazlăului Sărat, așadar în zona Bacăului Montan, pentru a vă aduce dinaintea ochilor povești fabuloase, peste care s-a așternut ușor, ușor uitarea. Știați ca la Moinești a fost construită prima sondă petrolieră comercială din lume?

De asemenea, în comuna Prăjești, lângă Moinești, se află Muzeul Razeșului Gazar, construit la inițiativa profesorului Constantin Parascan, cel care a donat terenul pe care e construit muzeul, precum și o mare parte dintre exponate.

Revenind la Moinești, acesta mai detțne un unicat mondial: Samuel Rosenstock cunoscut nouă sub numele de Tristan Tzara, cel care a inițiat prima mișcare antisitem din lume DADAISMUL. 

Călătorim apoi la Cimitirul Militar de pe Valea Uzului, alături de colonelul în rezervă Ion Pricopie, care cu autoritatea veteranului de razboi aflat la venerabila vârstă de 101 ani, ne explică ce ar trebui făcut ca acest cimitir militar să fie un loc de reculegere și nu o scenă a unor bătălii politice.

Ajungem apoi la Tescani, pentru a vizita conacul Rosetti Tescanu, în care  George Enescu a compus capodopera Oedip, și unde acesta a trăit o bună parte a vietii, alături de sotța sa Maruca Cantacuzino.

De la Tescani, facem o scurtă oprire la Comănești, pentru a afla povestea castelului Ghica, aflat în centrul orașului. 

„Fabricat în Dărmănești” și festivalul „Blues in the Garden” sunt două concepte cu care Dărmăneștiul încearcă să renască după perioada de declin în care a intrat odată cu prăbușirea industriei petrolire din zonă. 

Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean