Ferma, 6 decembrie 2020

*Secretul succesului!

În Maramureş, în Ţara Chioarului, localnicii au crescut animale dintotdeauna. Creşterea bovinelor de carne ANGUS, o rasă semisălbatică de provenienţă scoţiana, se face în aer liber, doar iarna sunt aduse în adăposturi. Un fost energetician şi patron de televiziune locală, fost oier, creşte acum peste 250 de bovine pe cele 300 de ha de păşuni pe care le deţine, protejate cu garduri electrice. El a adus prin conducte apa la adapători automate anti-îngheț şi pentru a stoca apa necesară în caz de secetă a construit un buncăr de mare capacitate. A construit şi un depozit pentru baloţi de furaje obţinuţi din cultură mare.

Participă: Vasile Luputi - fermier, Vălenii Somcuţei - Maramureş

 

*Iarba verde de acasă!

Pe Valea Viseului, un tânăr de 34 de ani, provenind dintr-o familie numeroasă cu 11 fraţi a unui fost miner, după ce a muncit în Italia, a hotărât să se întoarcă în ţară printre ai săi şi să devină propriul său stăpân. Acum creşte, pe culmile din jur porci, vaci şi peste 300 de oi. Prelucrează laptele în caş, urdă şi brânză. A amenajat şi un iaz cu crapi.

Participă: Ştefan Tomoioagă - fermier, com. Moisei şi ing. Anton Rohian - specialist

Producători: Viorel Alexandru Popescu şi Eugen Daniel Iancu