Articolul VII, 28 aprilie 2021

*Lumina Sfântă în Bucovina

Invitat: Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava

150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni de la Putna. Frumuseţea eternă a Voroneţului. Troița cu icoana „Învierea Domnului” de la Aeroportul din Suceava. Prima sărbătoare de Paşte a Regelui Mihai de la Putna, după revenirea din exilul impus de comunişti. „Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc şi din mormântul lui Ştefan altar al conştiinţei naţionale” - Mihai Eminescu.

În 2009, în Sâmbăta Paștelui, la  Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava era adusă, pentru prima dată, Lumina Sfântă în Bucovina. „De aici, delegații din Ucraina, Republica Moldova, din Ardeal, din Dobrogea, veneau să ia, Sfânta Lumină. Este un lucru care ne unește. Arată unitatea noastră în credință și că Bucovina a fost binecuvântată în fiecare an cu această Sfântă Lumină care este dăruită de Bunul Dumnezeu pentru sufletele noastre și viața noastră”- Gh. Flutur.

„Învierea, de unii a fost crezută, de alții a fost contestată. În susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute. Printre argumentele vii se numără toți cei care l-au văzut pe Mântuitorul Isus Hristos Înviat, nu înviind. Printre argumentele mute se numără giulgiul de la Torino, mahrama Veronicăi, ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim.”- Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic.

Bucovina lui Eminescu este „ţara presărată cu biserici şi mânăstiri, zidite de luminaţii domni ai Moldovei”; „bucata de pământ, unde zac oasele domnilor noştri de la Dragoş Voievod până la Petru Rareş”cu sfânta cetate a Sucevei, scaunul domniei vechi cu ruinele măririi noastre”; „cea mai veche şi mai frumoasă parte a ţării noastre”.

Moderator și producător: Mihaela Crăciun