P.C.R. - Secerătorul ciocan al minciunii, 8 mai 2021, partea I

*În acest timp „care nu mai are răbdare” și în care cad statui, se răstoarnă valori, ard catedrale de o mie de ani, un serial documentar despre cei 100 de ani ai Partidului Comunist Român devine o necesitate absolută. Cei 70 de ani și trei decenii în care el a existat, din care 45 a condus efectiv și singur statul român, nu-l pot face uitat, așa cum Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu nu pot fi șterși din istorie orice am face. Ultimul a condus România, vorba domnului istoric Adrian Cioroianu, vreme de 24 de ani – adică, aproape cât au domnit Mihai Viteazul, Cuza și Regele Ferdinand la un loc! Dacă marxismul a fost cea mai importantă fantasmă filosofică a modernității, comunismul, descendentul acestuia, a fost cea mai însemnată rătăcire a secolului trecut.

Ca aproape toate partidele din România, și acest partid, devenit iată, istoric (la 100 de ani!) a avut mai multe denumiri de-a lungul anilor: Partidul Comunist (Socialist) din România, Partidul Comunist din România - Secție a Internaționalei a III-a, Partidul Comunist (SRIC - Secția Română a Internaționalei Comuniste), Partidul Comunist din România, Partidul Muncitoresc Român, Partidul Comunist Român.  Trebuie să oferim telespectatorului posibilitatea de înțelege cu adevărat cum a fost posibil ca o sectă politică minusculă (1000 de membri de partid) să se transforme într-o organizație de masă și, în timpul perioadei Ceaușescu, într-un instrument docil al experimentului grotesc al comunismului dinastic.

Tocmai de aceea, 100 de ani de partid comunist român reprezintă un proiect major de televiziune, realizat de către Cornel Mihalache și Răzvan Butaru, al cărui titlu ințial a fost „PCR - secerătorul ciocan al minciunii”, dar care poate fi împărțit cu siguranță în două etape istorice, astfel încât să ajungă la „PCR - ciocanul secerător al puterii”. 

Realizator: Cornel Mihalache 

Producător: Răzvan Butaru