Ferma, 14 noiembrie 2021

Undeva în România!

În zona Dealurilor Feleacului, la 23 de kilometri de Cluj şi 18 kilometri de Turda se află o fermă vegetală cu cereale şi plante furajere (lucernă) pe o suprafaţă de 750 de ha. 

Participă: ing. Marius Sorin Ovidiu Bota - investitor ferme, com. Aiton, jud. Cluj, Bogdan Giurgiuma - administrator fermă.

E bine de ştiut!

Şi totuşi...viaţa există!

În complexul de creştere şi îngrăşare a suinelor de la Macea, aparţinând de CAI Curtici există un efectiv de 25000 de capete. În martie anul acesta, cu toate măsurile luate, virusul Pestei Porcine Africane a fost semnalat. A început sacrificarea prin asomare a întregului efectiv şi incinerarea şi îngroparea suinelor. Carnea şi produsele din carne existente în depozite au fost inventariate şi neutralizate (cca. 10 tone). Cheltuielile făcute şi pagubele au depăşit multe milioane de euro. Despăgubirile au fost primite conform legii dar insuficiente. A început refacerea tuturor clădirilor, grajdurilor decopertarea şi izolarea lor, dezinfectarea repetată conform normelor de igienă şi condiţiilor stricte de biosecuritate. După probele cu purcei santinela s-a început repopularea fermei cu 1800 scrofiţe PIC cu genetică superioară ....viaţa a învins la Macea!

Producători: Viorel Alexandru Popescu  şi Eugen Daniel Iancu