loader
Știrile TVR

Exclusiv în România

*Călătoria noastră începe într-un loc fascinant, unic la noi în țară, o lume unde timpul este măsurat în fel și chip: de cadrane solare, orologii speciale vechi de 500 de ani și chiar de ceasuri bijuterii purtate de regii României. Măsurarea timpului a început încă din antichitate, dar noi putem vedea azi la Muzeul Ceasului cum arătau câteva asemenea instrumente vechi. În muzeu se află și strămoșii tonomatelor, mai precis, primele instrumente care reușeau să redea piese muzicale înregistrate prin diverse metode.

Din Ploiești mergem tocmai la Mediaș, pentru a afla povestea unui sas vizionar și căruia îi datorăm, printre altele, emanciparea românilor din Transilvania imperială, dar și doua materii importante pe care le studiem în zilele noastre în școala: muzica și sportul. Stephan Ludwig Roth este, totodata, unul dintre primii ardeleni care observa că, deși românii nu erau recunoscuți ca etnie conlocuitoare, româna era limba de comunicare socială a Transilvaniei, în care se înțelegeau toate etniile, indiferent de limba lor maternă.

De aici plecam spre București pentru a descoperi poveștile celui căruia îi datorăm melodia imnului nostru național. Dar,tot aici,o să facem cunoștiință și cu formația de muzică veche ce îi poartă numele și îi cântă și melodiile: Anton Pann. Primul muzeu vizitat de noi și dedicat lui Anton Pann este în București, pe strada cu același nume. Frumos renovat și modernizat, acesta este locul în care a locuit timp de câțiva ani prolificul scriitor, folclorist, culegător și creator de cântece vechi. Dar nu ne oprim aici, mergem și către celălalt muzeu Anton Pann din țară, și anume la Râmnicu Vâlcea, pentru a completa istoria acestui personaj carismatic.

Povestea lui Anton Pann este una foarte frumoasă și complexă, ghizii de la cele două muzee vă așteaptă să le călcați pragul pentru a afla mai multe istorioare despre cel care a dat imnul nostru național. Unele destul de picante.

Prezintă: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean                         

 


Exclusiv în România, 13 iunie 2021

  • Data: 2021-06-13