Exclusiv în România, 6 decembrie 2020

Călătoria noastră începe cu sute de ani în urmă, când în apropierea orașului Avrig s-au asezat comunități mari de sticlari, în așa numitele glăjării. La un moment dat, cei de aici și-au unit forțele și au pus bazele unei fabrici de sticlă, care a funcționat până în luna mai a anului 2020 și care devenise cea mai veche fabrică de sticlă din țara noastră și un obiectiv turistic unic în România.

Foarte aproape, la Sibiu, se desfășoară, în fiecare an, cel mai mare festival de artă stradală din România. Participă unii dintre cei mai importanți grafferi și artiști de pictură murală din țară și sunt invitați mulți și din străinătate. După mai multe ediții, s-a ajuns la un număr de 84 de picturi murale și 8000 de metri pătrați de culoare. 

Călătoria ne duce mai departe la Cisnădioara, unde se află una dintre cele mai interesante biserici fortificate din țară. Se pare că lacașul de cult a fost important pentru cavalerii templieri, iar ritualuri ale ordinului mai au loc și în zilele noastre. Datorită acusticii impresionante, aici se țin chiar și piese de teatru și reprezentații artistice, în timpul Festivalului de Teatru din Sibiu. Aflată în vârful unui deal, biserica are și una dintre cele mai spectaculoase priveliști din zonă.

Ultimul nostru popas este în Cheile Vărghișului, din Munții Perșani. În această regiune au locuit oameni, din cele mai vechi timpuri, tocmai din epoca pietrei. Acest lucru s-a-ntâmplat pentru că zona este una carstică, cu mai mult de o sută de peșteri, care de-a lungul timpului au fost folosite ca locuințe sau ca spații de refugiu în fața năvălitorilor. Noi nu avem dușmani de care să ne ascundem, așa că am venit să vizitam Cheile Vărgișului pentru frumusețea lor și istoria bogată. 

Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean