Ferma, 28 februarie 2021

*Undeva în România! 

La 21 de km. de Cristuru Secuiesc un fermier din comuna Lupeni reuşeşte să-şi crească vacile de lapte din rasa Băltata Românească predând întreaga cantitate la un centru de colectare.

Participă: Istvan Kiss – fermier, Satu Mic, com. Lupeni, ing. Romfeld Zsolt – dir. Executiv DADR Harghita

*E bine de știut!

În judeţul Harghita, la Cristuru Secuiesc a fost creată o cooperativă a crescătorilor de vaci de lapte „Târnava Mare”, formată prin asocierea a peste 500 de fermieri şi gospodari pe baza acţiunilor cumpărate, având 42 de centre pentru colectare de lapte de vacă, bivoliţă şi oaie. S-a cumpărat apoi o fabrică de procesare dotată imediat cu tehnologie modernă, linie de pasteurizare şi mijloace de transport. La Kereszturi se produc astăzi brânzeturi proaspete şi maturate, unt şi cascaval. Au fost create astfel peste 100 de locuri de muncă. De la colectare la valorificare profitul cooperativei se întoarce jumătate în investiţii.

Participă: ing. Petroczni Akota – dir. Comercial, ing. Fazakas Eniko – dir. Producție

*Undeva în România!

Pe valea Gioagiului, la 5 km. de Cristur, unul dintre fermierii asociaţi se ocupă cu creşterea vacilor în stabulaţie liberă, colectarea laptelui şi predarea lui la Cooperativă.

Participă: ing. Szocs Bela – fermier com. Avrameşti, jud. Harghita

Lanţul local, producător – prelucrător – cumpărător, propus de cooperativă, a dat roade în zonă. Gospodarii au înţeles că asocierea este şansa lor pe termen lung şi că merită să rămâi în ţară.             

Producători: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu