Ferma, 7 martie 2021

Undeva în România!

Creşterea vacilor de carne se face vara pe păşunile comunale, din aprilie până în noiembrie. Ele suportă foarte bine frigul, doar iarna trebuie adăpostite de vânt şi de umiditate persistentă. Doi fraţi harghiteni, din comuna Lupeni, cresc bovine din rasele Charolaise şi Baltata românească.

Participă: Bakk Attila, fermier și Bakk Venczel, fermier din sat Păltiniș - comuna Lupeni.

Secretul reușitei!

În depresiunea Praid în localitatea Corund, o familie deţine stupina „Mierea Carpatină”, cu peste 350 familii de albine. În stupina lor se produc mai multe feluri de miere: polifloră, de pădure, de mană, de tei şi de salcâm cu amestec de fructe de pădure, cu faguri şi cu nuci. Se recoltează lăptişor de matcă, polen şi propolis. În atelierul stupinei se produc rame, stupi, faguri laminate la rece şi unele unelte necesare recoltării. Mierea este aliment complet care poate susţine singura viaţă şi nu se alterează niciodată. Prisaca are acreditare bio din anul 2006.

Participă: Szasz Ilyes, apicultor și Tofalvi Melinda, doctor în apicultură, din Corund  județul Harghita

E bine de știut!

Lângă Topliţa, în satul Fundoaia, a fost înfiinţată, în 2011, Cooperativa Agricolă „Obştea Sarmaşului”, care colectează laptele de la vacile crescătorilor din împrejurimi, de la peste 550 de membrii cooperatori. Ei se ocupă şi de producţia vegetală pentru furaje.

Participă: Cristian Taran, Preşedinte cooperativă, din sat Fundoaia, comuna Sărmaș.          

Producători: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu