Ferma, 28 martie 2021

*Secretul reuşitei!

Într-un sat liniştit, înconjurat de pomi fructiferi, în apropierea Oltului, un investitor pasionat de creşterea animalelor, întors din Franţa, cumpără două ferme (în Ciaracio şi Nicoleşti). Le populează cu vaci Simmental, Aubrac şi Montbeliarde; într-o fermă se ocupă de reproducţie, în cealaltă de îngrăşarea tăuraşilor şi junincilor pentru vânzare şi export.

Participă: Pal Istvan – fermier, comuna Ciceu – judeţ Harghita

*Undeva în România!

Un tânăr din Miercurea Ciuc, după o experienţă americană, se ocupă cu creşterea a peste 600 de capete de Angus Aberdeen. Vara sunt pe paşune în stabulaţie liberă iar iarna sunt aduse într-un grajd modern, proiectat şi construit de familia sa. Genetica este adusă din Scoţia şi Germania. Junincile gestante sunt destinate vânzării.

Participă: ing. Antal Andras – fermier sat Lunca de Sus, judeţ Harghita, Sebestyen Sandor – consilier O.J.Z Harghita

*E bine de ştiut!

Ţara cartofului, judeţ Covasna este lider în topul producătorilor de cartofi, asigurând peste 10% din necesarul de consum anual al populaţiei. Fermierii din zonă folosesc cartofi de sămânţă de bună calitate, tehnologie de cultivare performantă, tehnologie de combaterea bolilor şi dăunătorilor şi deţin, în majoritate, depozite pentru păstrarea recoltei, cu hale pentru sortare, spălare, ambalare în saci şi boxpaleţi. Vânzarea se face în ţară dar şi în Ucraina şi Republica Moldova. Ei au folosit fonduri europene pentru modernizarea spaţiilor de stocare, pentru tractoare şi maşini de recoltat.

Participă: ing. Mathe Elod, ing. Orban Laslo, ing. Kiss Attila și Zakarias Narcis Geza – fermieri, cultivatori de cartofi din judeţul Covasna

Producători: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu