Articolul VII, 24 martie 2021

*Situația politică și pandemică din Republica Moldova

Adrian Dupu, născut la Iași, provine dintr-o familie cu 5 copii răspândită acum pe 3 continente: părinții sunt acum în America, în Florida, are frați în Noua Zeelandă. Adrian Dupu a plecat și el în Germania, după o licență în drept luată la universitatea din Iași. A lucrat aproape 10 ani oferind consultanță pentru companii germane, dintre care perioada cea mai lungă pentru Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei de la Chișinău. 

La începutul mandatului de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Adrian Dupu a expus pentru publicul TVR Internațional, prioritățile mandatului său:

„De-a lungul ultimilor 30 de ani, România a ajutat foarte mult republica Moldova, și mai ales în ultimii 10 ani, atât la nivel guvernamental, cât și la nivel de autorități publice locale. Din păcate acest ajutor constant pe care România l-a oferit republicii Moldova nu este reflectat așa cum trebuie dincolo de Prut. Din păcate, oamenii știu foarte puține despre acest lucru și de aceea prioritatea mea este vizibilitatea sprijinului pe care România îl oferă republicii Moldova, pentru că dacă cetățenii de dincolo de Prut vor înțelege cât de mult contează sprijinul României, cred că relația va fi mai apropiată decât oricând. […] Am cerut să se facă o centralizare a tuturor înfrățirilor dintre localitățile din România și din Republica Moldova, multe au fost începute anul trecut, și să vedem proiectele care s-au desfășurat. Pentru că departamentul a fost înființat anul trecut, aș dori să-l dezvolt și să îi dau o importanță mai mare în relația dintre cele două țări, o vizibilitate mai mare. Ca prioritate zero, anul acesta aș dori să ne axăm pe proiecte de o anvergură mai mare, de o sustenabilitate mai mare și care să aibă continuitate și după ce noi am oprit finanțarea, pentru că astfel impactul va fi mult mai mare.”

Punctual, Mihaela Crăciun s-a interesat pentru dumneavoastră, despre ajutorul pe care România îl acordă Republicii Moldova în lupta cu pandemia, despre redobândirea cetățeniei române pentru românii de dincolo de prut și despre serviciile consulare în condițiile restrictive impuse de pandemie.

Moderator şi producător: Mihaela Crăciun