Articolul VII, 5 mai 2021

*La „Articolul VII” îi onorăm pe veteranii de război, eroii care și-au servit țara pe câmpul de luptă în al Doilea Război Mondial. O lecţie de istorie pentru generaţia tânără din afara graniţelor ţării, despre sacrificiu, curaj şi patriotism.

Eroii din război, Campania Televiziunii Române, realizată în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, îi aduce în atenţie, până pe 15 august, pe veteranii care și-au servit țara pe câmpul de luptă. Dintre aceştia, 2.610 mai sunt în viaţă. În al Doilea Război Mondial România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi. Vă prezentăm reportaje cu mărturiile supravieţuitorilor, dar şi mesajul transmis de șeful Statului Major al Apărării, general - locotenent Daniel Petrescu, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. Ministerul Apărării Naționale a trimis fiecărui veteran de război un drapel tricolor și un coș cu produse tradiționale de Paște, iar seria acestor manifestări a debutat la Sala Unirii din Alba Iulia.

Invitat din partea Ministerului Apărării Naţionale, în direct, prin zoom, va fi General de brigadă Constantin Spînu, Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice, MAPN. Se va alătura discuţiei şi antreprenorul Marius Bostan, inițiator RePatriot, prezent în Sala Unirii din Alba Iulia, al cărui bunic, Ştefan, a supravieţuit unui lagăr rusesc. Şi bunicii Alinei Grigore, realizator TVR, au luptat în al Doilea Război Mondial, iar ea ne oferă detalii despre eroii pe care i-a filmat pentru Campania Ştirilor din 2015, 70 de ani de pace. Poveștile Războiului”, dar şi despre Campania de acum, „Eroii din război.

Veteranii de război reprezintă expresia vie a onoarei şi demnităţii Armatei României, care a fost, este şi va fi garantul securităţii naţionale, dar sunt şi veritabili ambasadori ai ţării noastre în relaţia cu aliaţii şi partenerii noştri. Apartenenţa la neam şi dragostea de ţară le-au călăuzit efortul şi sacrificiul, mulţi dintre aceştia căzând la datorie şi găsindu-şi odihna veşnică departe de ţara şi neamul pentru care au luptat şi s-au jertfit”, a transmis preşedintele României cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită la 29 aprilie.

Moderator și producător: Mihaela Crăciun