Ferma, 15 august 2021

Undeva în România!

Doi tineri ingineri agronomi, cu poveşti de viaţă asemănătoare: crescuţi de mici cu plantele, copacii şi animalele din ograda bunicilor, cu mersul la câmp pe diferite utilaje datorită profesiei părinţilor, cu dragostea necondiţionată pentru pământ, sunt reprezentanţii noilor fermieri români.

Undeva în Câmpia de Vest!

 La 4 km de comuna Vinga, în satul Mănăştur, tânărul Cosmin Radu Micu administrează peste 1300 ha în ferma sa vegetală de cultură mare cu grâu, rapiţă, orz, floarea soarelui şi porumb.

 În pofida ploilor şi vijeliilor puternice, recolta de rapiţă din acest an este foarte bună.

Cu ajutorul fondurilor europene a achiziţionat utilaje şi echipamente performante şi a realizat o infrastructură modernă.

Undeva în Câmpia Ilfoveană!

În apropierea lacului Căldăruşani, lângă o rezervaţie forestieră, inginerul Cosmin Alexandru Iancu lucrează împreună cu familia sa peste 1100 ha de cultură mare cu grâu, rapiţă, floarea soarelui şi porumb.

Ploile abundente au întârziat perioada de recoltare, dar în final rapiţa recoltată se trece prin uscător pentru reducerea umidităţii, apoi se depozitează. Recolta este bună pentru această plantă tehnică.    

   *** Rapiţa este folosită în alimentaţie, nutreţ pentru animale, biocombustibil. Uleiul obţinut este considerat deosebit de sănătos, la fel şi mierea de rapiţă.

Producători: Viorel Popescu şi Eugen Daniel Iancu