Ferma, 29 august 2021

Undeva în România!

În comuna Scânteia din Bărăgan o familie tânără, din dragoste pentru natură şi grădinărit a plantat din 2015 pe un hectar şi jumătate  butaşi de lavandă, care fructifică din anul al 2-lea.

Fără să fie agricultori, ei au deprins toate operaţiunile necesare cultivării şi întreţinerii acestei plante perene rezistenţa la clima de la noi. Plantaţia fructifică 15 - 20 de ani; cu 5000 euro investiţi se pot câstiga 10.000 de euro pe an la hectar. Planta după recoltare (dimineaţa  pe vreme uscată) se prelucrează prin distilare, obţinându-se: uleiuri, apă florală, apă de colonie, tinctură, apoi prin prelucrarea săpunului lumânări parfumate. Datorită proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatoare, se foloseşte în industria farmaceutică. 

Plimbările prin lanurile mov-violet, pline de parfum, adună sute de vizitatori fascinaţi care imortalizează momentul pentru albumul de familie sau se delectează cu spectacolele de muzică şi poezie cu iz de parfum de lavanda din saculeţii cu flori uscate.

Participă: Rizica Stan - scriitoare literatură pentru copi, Daniel Tiberiu Marinete - proprietar cultură comuna Scânteia, judeţul Ialomiţa, Elena Manolache - fermier procesare

E bine de ştiut!

Cătina, reprezintă o alternativă profitabilă la culturile  pomicole existente, fiind considerată o plantă miraculoasă pentru sănătate. Cătina valorifică toate felurile de terenuri, contribuind la stabilizarea solurilor şi ameliorarea proprietăţilor prin fixarea azotului. O plantaţie de cătină fructifică 20-25 de ani; după tăierea ramurilor cu fructe la recoltare, ea lăstăreşte în anul următor foarte puternic.După 3 ani, cătina intră pe rod şi produce maxim după 7 ani.

În apropierea Aradului, se găseşte „Centrul de excelență în cultivarea cătinei”, unde pe 32 de ha de teren, un inginer cu 35 de ani de muncă în pomicultură a creat prima fermă pilot profesională pentru producerea materialului săditor certificat BIO, unde a brevetat 5 soiuri româneşti din floarea spontană introduse în cultură şi înscrise în Catalogul oficial.

Participă: ing. Alexandru Vulpe - fermier din comuna Frumușeni, jud.Arad                         

Producători: Viorel Popescu şi Eugen Daniel Iancu