Ferma, 19 septembrie 2021

*E bine de ştiut!

Considerată prin tradiţie „vaca săracului”, capra este o adevărată „uzină” producătoare de lapte usor digerabil, cu valoare nutritivă mult mai ridicată decât cel de vacă, cu proprietăţi curative vindecătoare, care poate fi consumat şi crud. Carnea, fragedă şi gustoasă, nu are mirosul şi gustul specific. Pielea, mai valoroasă decât cea de oaie, este apreciată de clienţi. Capra, nu necesită condiţii deosebite de îngrijire, fiind bine adaptată şi rezistentă la condiţiile de mediu.

*Undeva în câmpia Gavanu – Burdea

Un fermier din Teleorman a renunţat la ovine crescând acum peste 300 de capre carpatine româneşti. Le păşunează pe terenul lui, foloseşte monta dirijată pe tot parcursul anului, având lapte permanent; mulsul îl face de două ori pe zi şi-l prelucrează în gospodărie obţinând aproape 40 kilograme de brânză telemea pe care o vinde, în special, clienţilor fideli.

Participă: Tonel Roţu – fermier, comuna Zambreasca

*Undeva în Dealurile Mureşului

Pe Dealul Potocului, la confluenţa pârâului Deleni cu Mureşul, la peste 5 kilometri de Reghin, o familie, care a lucrat în Germania, a hotărât să-şi cumpere capre. Elena, împreună cu cumnatul ei „Tata Utu” îngrijesc un efectiv de 250 de capete. Laptele obţinut este predat, în mare parte, unui procesator iar restul este prelucrat după reţete personalizate. Ferma face parte din Cooperativa Agricolă „Carpatinele Ardealului” şi este înscrisă în ANCC – CAPRIROM.

Participă: Elena Petruţ – fermier, sat Daleni, comuna Ideciu de Jos, județul Mureş

*Tot ce se poate!

Un producător din Alba, investitor în domeniul panificaţiei şi al agroturismului, subliniază dificultăţile fermierilor români în desfacerea produselor lor şi îndeamnă la consumul produselor tradiţionale şi locale.

Participă: Călin Maties – Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de produse Tradiţionale Alba-Transilvania

Producători: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu