Ferma, 2 ianuarie 2022

Undeva în România!

La poalele Munţilor Trăscăului, lângă Alba Iulia, la Pâclişa, o familie de oieri creşte Ţurcane, rasă apreciată datorită capacităţii ei de adaptare, rustică, rezistentă la boli, la temperaturi scăzute, nepretenţioasă la hrană şi adăpost. Turma lor numără 400 de capete din toate variantele: Oacheşă, Bălă, Bucălaie şi Breaza, ultima fiind predominantă deoarece dă o cantitate mai mare de lapte. 

Participă: dr. vet. Horia Morutan - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de oi Alba, dr. ing. Gheorghe Dan Neaţă - dir.gen. Registru Genealogic DACIA, Petru Iosa - fermier Pâclişa - Alba Iulia, Petru Ionuţ Iosa - fermier Pâclişa - Alba Iulia.         

Tot ce se poate!

O familie tânără, el inginer mecanic, ea economistă, au înfiinţat în 2018 o plantaţie de păr cu ajutorul programului PNDR - Pomicultura. Este o fermă de familie, pe 7 hectare, o investiţie pe termen lung. După o analiză a microclimatului zonei au plantat o cultură superintensivă cu recolta încă din anul trei de la înfiinţare. Pentru a reuşi este nevoie de multă atenţie la detalii şi multă pasiune. Realizările sunt direct legate de tehnică şi tehnologia folosite. Plantaţiile de păr sunt profitabile pentru micii fermieri, puţin pretenţioase şi rezistente, mai puţin vulnerabile la boli şi dăunători. Para este un fruct cu căutare pe piaţă care îşi păstreză preţul mare tot sezonul. 

Participă: ing. Horaţiu Baciu Sarmes - pomicultor Alba Iulia, jud. Alba, Ec. Amalia Baciu Sarmes - pomicultor Alba Iulia, jud. Alba

Producători: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu